Světový týden glaukomu

15.3. 2023

Světový týden glaukomu

Zelený zákal (glaukom) je zákeřné onemocnění, které je bohužel (v rozvinutých zemích) nejčastějším onemocněním způsobujícím slepotu. Může vám "užírat" vaše zorné pole dlouho aniž byste o tom věděli a pak už může být proces nevratný. Je nutné stále připomínat, že tato diagnóza existuje a je důvodem proč byste měli navštěvovat očního lékaře i pokud nemáte oční potíže. Interval, který doporučujeme pro preventivní kontrolu u nerizikových nálezů je (v korelaci s kapacitami očních lékařů) zhruba každé 2 roky.


Pro více informací o tomto onemocnění, jeho diagnostice a projevech jsme pro vás připravili několik článků:

Co to je zelený zákal (glaukom) a jak se projevuje - v našem článku zde.

Nejlepší metoda diagnostiky zeleného zákalu - OCT, kterou používáme v našem očním centru - v našem článku zde.

Krásně zpracované video s praktickými následky omezení zorného pole při zeleném zákalu - zde. Je z dílny České glaukomové společnosti jejímž členem je i vedoucí lékař našeho očního centra - Dr. Matuška.

Internetové stránky World glaucoma week: https://www.worldglaucomaweek.org/


V našem očním centru se na diagnostiku a léčbu zeleného zákalu specializujeme a využíváme k tomu nejmodernějších přístrojů, které zatím v naší zemi nejsou paušálním standardem. Jsou to zejména výše zmíněné přístroje OCT a perimetr, které oba inkorporují i umělou inteligenci, jež posouvá rychlost a kvalitu vyšetření na vyšší úroveň.

Víme, že ne každý člověk se dostane k ošetření očním lékařem, zavedli jsme proto hrubý screening v naší optice/optometrii, kde každý klient před vyšetřením dioptrií projde měřením nitroočního tlaku, tloušťky rohovky a dokonce také parametrů "přední komory" oka - tím dokážeme zachytit i rizikové parametry pro tzv. akutní glaukom (glaukomový záchvat), který dokáže oko oslepit i v řádu dnů/hodin. Tato vyšetření jsou pro klienty optiky/optometrie, kteří si poté u nás koupí brýle zdarma. Do budoucna chceme poskytnout i širší screening již téměř na úrovni kvality vyšetření očním lékařem i v naší optometrii, to totiž vnímáme jako budoucnost oboru a cestu, kterou jsme schopni i přes nedostatek očních lékařů provádět dostatečný screening populace a zabránit rozmachu nejen tohoto zrádného onemocnění.

Vyšetření zraku Oční onemocnění Aktuality očního centra