Jak je to s příspěvkem na brýle?

29.12. 2023

Jak je to s příspěvkem na brýle?

V dnešní době již nemusíte kvůli novým brýlím k oftalmologovi! Vyhnete se tak dlouhým objednacím lhůtám a čekání v ordinaci u očního lékaře. Zrak vám může změřit jeden z našich optometristů. A že to není lékař? To vůbec nevadí!


Studium optometrie se z velké části soustředí na zrak, tudíž optometristé mají velice široký přehled o metodách korekce refrakčních vad. Jsou to odborníci, kteří se specializují čistě na vyšetření zraku. Více o této profesi se dozvíte v našem článku zde.

Od 1.8.2019 byl plošně zrušen příspěvek od pojišťovny na dioptrické brýle. Příspěvek na dioptrické brýle jako takový, ale zcela nezmizel, jen lze uplatnit pouze v některých případech. Dobrou zprávou je, že byla rozšířena věková skupina pojištěnců, kterým jsou hrazeny brýlové čočky pro korekci zraku, až na 17 let včetně. Do konce roku 2021 byly totiž brýlové čočky hrazeny pouze dětem do 15 let. 

V jakých případech tedy máte nárok na předpis od lékaře a jak dlouho takový předpis vlastně platí?

Lékařský předpis na brýle má platnost 30 dní ode dne vystavení očním lékařem. Výši příspěvku má každá pojišťovna stejnou. U dětí se příspěvky zdravotních pojišťoven ve většině případů zvýšily. Například dítě do 14 let věku s naměřenými hodnotami do +/- 6 DPT dostane na nové brýle příspěvek ve výši 700 Kč, čím vyšší jsou naměřené hodnoty, tím roste i finanční příspěvek od pojišťovny. Děti do 5 let mají nárok na brýle 3x do roka, od 6 do 14 let 1x za rok a děti od 15 do 17 let pak 1x za 3 roky. Zdravotní pojišťovna hradí dětským pojištěncům také kontaktní čočky. Předepsat kontaktní čočky může pouze oftalmolog!

Dospělý má nárok na předpis pouze v případě, kdy potřebuje hyperokulární tedy lupové čočky.

Vyšetření zraku Oční optika Aktuality očního centra