Vše o povrchových úpravách brýlových čoček

3.5. 2023

Vše o povrchových úpravách brýlových čoček

I když jsou v podstatě neviditelné, jsou to právě ony, které z dioptrických brýlí činí vysoce efektivní a odolnou pomůcku pro každodenní život. Povrchová úprava brýlových čoček funguje jako ochranná vrstva a abyste byli při výběru dobře připraveni jakou vybrat, vytvořila jsem pro vás takového malého průvodce.

Antireflexní úprava: jak co nejlépe vidět a být lépe viděn/a

Brýlová čočka bez jakýchkoliv povrchových úprav má tu vlastnost, že odráží světlo. Čočku je proto vhodné opatřit antireflexní povrchovou úpravou, která zaručuje jasné, ostré vidění a poskytuje tedy nositeli ničím nerušený pohled bez odrazů světla. Úžasným pomocníkem je antireflexní úprava při řízení ve zhoršených nebo nepříznivých podmínkách jako je déšť, sníh, šero nebo tma. Počet vrstev určuje kvalitu antireflexní úpravy, proto například brýlové čočky ZEISS Platinum mají multi-antireflexní úpravu složenou z 8 vrstev.

Hlavními výhodami jsou:

  • Vysoká propustnost světla
  • Eliminace odlesků z přední i zadní plochy čočky
  • Estetický vzhled
  • Zvýšení kvality vidění


brýlové čočky bez antireflexní úpravy

brýlové čočky s vícevrstvou antireflexní úpravou


Tvrzení:

Na plastových brýlových čočkách určitě nesmí chybět tvrdoelastický povrchový lak, jednoduše řečeno tvrzení. Plastové čočky mají tu výhodu, že jsou oproti skleněným mnohem lehčí, tudíž jsou pro nositele pohodlnější, ale tento materiál je zároveň měkčí a náchylnější k poškrábání. Tak ruku na srdce, kdo z nás čistí brýle, tak jak má. Každý to známe, i když se snažíme být na brýle opatrní, někdy nám spadnou na zem, o něco s nimi zavadíme nebo je narychlo vyleštíme tím, co je zrovna po ruce. A všechno se na brýlových čočkách časem může podepsat. Z toho důvodu přišla společnost ZEISS s tvrzenou úpravou, která je extrémně odolná proti poškrábání díky iontovému bombardování (Bayer 10). Brýlové čočky ZEISS s touto úpravou jsou 3x tvrdší než konvenční plastové brýlové čočky a o 35% tvrdší než antireflexní brýlové čočky téže společnosti.

Hydrofobní úprava:

Brýlovým čočkám nedělá dobře prach, nečistoty, mastnota a ani voda. Déšť nebo zkondenzovaná voda na brýlových čočkách zanechává stopy. V tomto případě může pomoci hydrofobní vrstva, která se nanáší na antireflexní vrstvu a odpuzuje vodu a vlhkost. Zároveň zarovnává nerovný povrch antireflexní vrstvy a díky tomu se na čočkách neusazuje prach a nečistoty.


Oleofobní úprava:

Na povrchu brýlové čočky mají tendenci ulpívat veškeré nečistoty a mastnota, což výrazně zhoršuje průhlednost čoček. Tato úprava zajišťuje čistější brýlové čočky po delší dobu používání. Odpuzuje mastnotu a brýlové čočky jsou díky ní snadněji čistitelné.


Antistatická úprava:

Díky této úpravě se po otření brýlové čočky sníží hromadění statické elektřiny na jejím povrchu o více než 90%, což omezuje zachycování prachu a nečistot.


UV ochrana: vždy 100%

Do teď jsme se bavili o tom jak chránit brýlové čočky, ale nesmíme zapomínat i na ochranu svého zraku. UV záření může způsobit poškození sítnice nebo jiné zdravotní komplikace, jako je například šedý zákal. Brýlové čočky bez UV ochrany dovolí zorničkám zůstat při pohledu do slunce rozšířené a do oka tím pádem proniká více škodlivého UV záření. Je důležité tento fakt nepodceňovat a při výběru brýlových čoček zvolit vždy ty, které váš zrak budou zároveň i chránit. Námi nabízené brýlové čočky ZEISS mají vždy 100% UV ochranu.

Oční optika Brýlové obruby Aktuality očního centra