Progresivní (multifokální) brýlové čočky

19.4. 2022

Progresivní (multifokální) brýlové čočky

Pro koho jsou multifokální brýlové čočky určené?

Přibližně od čtyřicátého roku života se u lidského oka začíná projevovat presbyopie. Jedná se o běžnou oční vadu, která je součástí procesu stárnutí a v určitém věku postihne každého z nás. Oční čočka ztrácí schopnost tzv. akomodace. Jedná se o proces, při kterém čočka mění svou optickou mohutnost a umožňuje tak zaostřit blízké předměty na sítnici oka. U mladého oka je čočka velmi flexibilní a za pomocí malých svalů, které jí obklopují, může snadno měnit svůj tvar a tím rychle zaostřit na různé vzdálenosti. S věkem však mění své složení, tuhne a stává se méně flexibilní. V takové chvíli nastává obecně známá potřeba „dlouhých rukou“ při snaze přečíst menší písmena v telefonu, knize nebo třeba jídelním lístku. Naštěstí se jedná o vadu, kterou lze velmi snadno korigovat, stačí navštívit svého očního lékaře nebo optometristu. V nejjednodušším případě Vám problém vyřeší jedno ohniskové brýle s dioptrickou korekcí na blízko. Takové brýle mohou být skvělým pomocníkem například při delším čtení knihy, ale během aktivního života může být jejich neustále sundavání a nasazování velmi obtěžující. V takovém případě přicházejí na řadu multifokální brýlové čočky.

Co jsou to multifokální brýlové čočky?

Multifokální brýlová čočka je čočka, která obsahuje dioptrickou korekci pro vidění na různé vzdálenosti. Do této skupiny řadíme bifokální, trifokální a progresivní brýlové čočky. Zatímco bifokální a trifokální čočky mají striktně rozdělené segmenty pro vidění na různé vzdálenosti, které je patrné i při pohledu na samotnou čočku, progresivní brýlová čočka poskytuje plynulý přechod mezi dioptriemi, které se na čočce fyzicky neprojevuje. Progresivní čočku tedy od klasické jedno ohniskové čočky (určené pro vidění pouze na jednu vzdálenost) na první pohled nepoznáme.


Jak progresivní brýlové čočky fungují?

Jak již byl uvedeno výše, hlavní výhodou progresivních čoček je jejich multi funkčnost. Jediné brýle Vám umožní ostré vidění během všech aktivit běžného života. Horní část čočky poskytuje neomezené vidění na dálku, tedy například při řízení či sledování televize, střední část využijete při práci na počítači a nejspodnější oblast obsahuje optimální dioptrickou korekci na čtení. Přechod mezi dioptriemi je pozvolný, což zamezuje nepříjemnému „skákání obrazu” jako je tomu např. u čoček trifokálních. Jedinou stinnou stránku progresivních čoček je potřeba návyku na pohyb hlavy a očí, který pro nezkušeného nositele může být zpočátku nepřirozený. Periferní oblasti ve střední a spodní části jsou mírně rozmazané a proto je pro pohled do strany nutný pohyb celé hlavy ne pouze očí, aby paprsky na rohovku vždy dopadaly skrz střední část čočky. Naopak pro vidění do blízka je nutné hlavu držet ve vzpřímené poloze a sklopit pouze oči, aby pohled směřoval skrz spodní hranu brýlové obruby. Ale vše je pouze otázkou zvyku a naprostá většina nositelů nemá problém se na progresivní brýle adaptovat, naopak si bez nich už svůj život nedovedu představit.



Oční optika