Podle čeho vybírat vhodnou brýlovou obrubu?

13.5. 2022

Podle čeho vybírat vhodnou brýlovou obrubu?

Brýle jsou zdravotnickým prostředkem, které korigují naše refrakční vady, a tím zvyšují zrakovou ostrost, nicméně sekundárně slouží také jako módní doplněk, který podtrhuje naší osobnost. V následujících odstavcích se dozvíte tipy a rady, jak si správně vybrat brýlovou obrubu.


Nejdůležitější zásadou je, cítit se v brýlích komfortně a sebevědomě, aby brýlová obruba podtrhla Vaši jedinečnou osobnost a Váš životní styl.



1. Typy brýlových obrub:


Rozlišujeme 3 typy brýlových obrub – celoobruba, poloobruba a vrtané brýle.

Typ brýlových obrub vybírejte s ohledem na dioptrie a na účel použití. Například vrtané brýle nejsou vhodné pro korekci do blízka či na střední vzdálenost, protože z důvodu neustálé manipulace s brýlemi je zde větší náchylnost k poškození.

V případě vyšší myopie (vyšších rozptylných- mínusových čoček) je doporučeno vybírat celoobruby, kde se spíše skryjí masivnější okraje, nebo obrubu s menší očnicí, kde se silné okraje obrousí. Nicméně estetického vzhledu lze také samozřejmě dosáhnout použitím tenčených brýlových čoček pomocí vyššího indexu lomu a změnou designu brýlové čočky.

Naopak v případě slabé hypermetropie (nízkých spojných- plusových čoček), se nedoporučuje použití poloobrub či vrtaných brýlí, neboť spojné čočky jsou silné ve středu a směrem k okraji se ztenčují. Z tohoto důvodu často nemají levnější skladové brýlové čočky dostatečnou okrajovou tloušťku pro zábrus požadované drážky na silon. Dále je zde vyšší riziko vyštípnutí a poškození brýlové čočky. Tento problém lze řešit volbou vhodné výrobní brýlové čočky, kde máme možnost si stanovit požadovanou okrajovou tloušťku.


2. Materiál brýlové obruby:


V plastových obrubách se lépe skryjí vyšší dioptrie, jsou lehké a vhodné třeba i pro jedince, kteří jsou alergičtí na kov. Na druhou stranu je potřeba se ujistit, zda správně “sedí na nose”, jelikož nemají nastavitelná sedla nosníku. Kovové obruby jsou pevnější a odolnější, je možné je do určité míry upravit dle anatomie obličeje pomocí nastavitelných sedla. Z kovů používaných k výrobě brýlových obrub je zajímavou volbou titan, který vykazuje velikou odolnost a zároveň lehkost. Je vhodný i pro alergiky.


3. Velikost brýlové obruby:


Dalším nezbytným parametrem při výběru brýlové obruby je její velikost. Sledujeme velikost brýlového středu, tedy šířku očnice a nosníku, a délku stranice. Brýlová obruba by neměla přesahovat šířku obličeje a spodní část obruby by se neměla dotýkat tváře. Brýle se dotýkají pokožky pouze na nose a nad a za ušima. Správně zvolená brýlová obruba by neměla padat, ani tlačit v oblasti spánků.


4. Tvary brýlové obruby:


Rozlišujeme 5 základních tvarů obličeje, pro které jsou vhodné různé tvary brýlových obrub. Nicméně jsou to jen obecná doporučení, která nemusí platit vždy. Proto pro každého z Vás hledáme individuálně a subjektivně tu nejvhodnější brýlovou obrubu.



Kulatý obličej – vhodné hranaté a geometrické tvary obrub, které zmírní oblost obličeje; vhodné výrazné a barevné stranice

Oválný obličej – vhodná většina tvarů obrub i neobvyklé tvary brýlí

Čtvercový obličej – vhodné oválné brýle, které zjemní hranaté rysy v obličeji; možnost asymetrických tvarů, které naruší geometrický čtverec

Obdélníkový obličej – vhodné vzdušné obruby jemných linií, např. poloobruby

Srdcový (trojúhelníkový) obličej – vhodné oválné či pravoúhlé tvary, nedoporučují se obruby, které by kopírovaly tvar obličeje (širší horní část)


Rádi Vám s výběrem vhodné brýlové obruby pomůžeme, abyste se z nich měli stejnou radost, jako náš zákazník Milan: