Modré světlo a ochrana před jeho účinky

19.4. 2022

Modré světlo a ochrana před jeho účinky

Chraňte své oči před modrým světlem.

Počítače, telefony, tablety, televize, LED zářivky…člověk by musel žít na pustém ostrově, aby se používání těchto vymožeností moderního světa vyhnul.

Mnoho lidí tráví před počítačem nejen podstatnou část své pracovní doby, ale dle posledních výzkumů dokonce až 95% z nás používá nějaký druh digitální zařízení a to méně než hodinu před spaním.

To vše je umocněno dnešní dobou, ve které se online konference či výuka staly běžnou součástí našeho života.

Všechna tato zařízení mají jedno společné, jsou zdrojem modrého záření. Jedná se o část viditelného světla s vlnovou délkou cca 400 – 500 nm, které prochází skrz rohovku a čočku až na sítnici. Delší vlnové délky od 455 do 500 nm na nás mohou mít pozitivní vliv - zvyšují bdělost, prospívají paměti a zlepšují náladu. Naopak krátkovlnné modré zářeni (400 - 455 nm) může mít dle některých studií při dlouhodobé expozici na oční struktury negativní vliv. Mimo to se v souvislosti s modrým světlem mluví také o “digitální únavě očí”.

Co to vlastně znamená?

Modré světlo způsobuje v oku vznik tzv. „vizuálního šumu“, který může vést jak k vizuálnímu, tak fyzickému diskomfortu.

Vizuální diskomfort se může projevovat snížením kontrastu nebo rozmazáním obrazu, fyzický diskomfort pak bolestmi hlavy, pálením očí nebo jejich suchostí.


Jak tedy své oči před modrým světlem chránit?

Jednou z nejpohodlnějších možností je použití speciálních brýlových čoček. U standardních produktů blokujících modré světlo je jeho filtrace zajištěna aplikací povrchové vrstvy. Společnost Carl Zeiss se ale rozhodla posunout ochranu proti modrému světlu na vyšší úroveň a uvedla na trh brýlové čočky s technologií BlueGuard. Na rozdíl od běžně nabízených brýlových čoček s povrchovou úpravou proti modrému světlu je použitá filtrace přímo součásti chemického složení čočky. 

To přináší dvě hlavní výhody - vyšší efektivita filtrace škodlivého modrého světla (až 40 %) a eliminace odlesků na povrchu čočky, které v minulosti mohli být pro některé zákazníky estetickou překážkou. To vše při zachování maximální čirosti čočky a ostrého vidění.

A ještě jedna zajímavost :).

Až na speciální výjimky všechny brýlové čočky Carl Zeiss zajišťují vaším očím plnou UV ochranu až do vlnové délky 400 nm.

Tak už neváhejte a přijďte se s námi poradit, jak zajistit Vaším očím maximální komfort a ochranu před škodlivými vlivy okolního prostředí.




Oční optika