Letní slunce a dioptrie

30.6. 2023

Letní slunce a dioptrie

Přílišné vystavování se letnímu slunci může mít v nadměrném množství negativní vliv i na zrak. Vyzařuje totiž ultrafialové (UV) záření, které při nadměrném množství a dlouhodobé expozici může poškodit oko.

Proto je důležité, obzvlášť v létě, naše oči chránit před slunečním svitem. Nejjednodušším způsobem je pořídit si sluneční brýle s UV ochranou do 400 nm vlnové délky. Zde naráží nositelé dioptrických brýlí, kteří si většinou musí vybrat mezi ostrým viděním nebo sluneční ochranou. V tomhle článku si ukážeme, že to vždy tak nemusí být!

Kontaktní čočky - Vystaráno mají nositelé kontaktních čoček, kterým stačí pouze nasadit oblíbené sluneční brýle. Některé firmy už dnes dokonce vyrábí kontaktní čočky s filtrem UV záření.

Sluneční dioptrické brýle - Do každé brýlové obruby jdou zabrousit i dioptrické zabarvené brýlové čočky různých barev a odstínů. Vybírat můžete z klasické hnědé či černé, nebo můžete zvolit odvážnější varianty, jako třeba růžovou, modrou nebo zrcadlovou povrchovou úpravu.

Samozabarvovací brýlové čočky - Tato varianta je skvělý kompromis pro lidi, který nebaví si neustále prohazovat čiré dioptrické a sluneční brýle. Tyto speciální čočky reagují na UV záření, tudíž v místnosti budou čiré a venku se téměř okamžitě zabarví. Pozor, tyto čočky se nezabarví v autě.

Brýle s klipem - Ve slunečných dnech pouze přicvaktete klip ke svým dioptrickým brýlím a máte vystaráno. K vybraným obroučkám se dá klip také doobjednat.

Před sluncem je však důležité se chránit celoročně. Všechny brýlové čočky od firmy Carl Zeiss blokují UV záření do 400 nm, a to i v čiré variantě! S vašimi dioptrickými brýlemi jste chráněni proti ultrafialovém světlu chráněni po celý rok.

Oční optika Brýlové obruby Aktuality očního centra