Jsme Carl Zeiss Vision Expert centrum - co to znamená?

20.4. 2022

Jsme Carl Zeiss Vision Expert centrum - co to znamená?


Co to znamená pro nás? Co pro naše zákazníky? Pojďme se tomuto označení podívat pod pokličku.Tento status jsme si zasloužili několika zásadními kroky v podobě vysokých investic do designu a vybavení našich vyšetřoven a optiky. A o jaké vybavení se vlastně jedná?

"Proč byste navštěvovali osobního krejčího, který sice používá nejlepší materiály a procesy výroby, ale finálně vyrobený oblek by vám seděl stejně jako z běžného butiku, protože si nedokázal změřit vaše osobní míry a oblek vám přizpůsobit? Nepostrádá tato přidaná finanční hodnota smysl?"



1) Přístroj pro objektivní měření dioptrií - Zeiss i.Profiler® Plus


"Bude vám stačit konfekce nebo oblek šitý na míru? Na tuto otázku vám odpovíme, případně vám "oblek na míru" vyrobíme."


Unikátní kompaktní přístroj kombinující měření aberometru, autorefraktometru, rohovkového topografu Atlas a keratometru. Všechna tato měření provádí přístroj automaticky během 60 sekund u každého měřeného zákazníka. Přístroj díky kombinaci všech těchto funkcí umožňuje měření vlnoplochy a topografii rohovky ve vysokém rozlišení (tj. měření nejen standardních sférických a cylindrických dioptrií, ale také mnohem složitějších vad - tzv. aberací vyšších řádů). Vše navíc dokáže měřit za denních i nočních podmínek (tj. jsme schopni vám říci, zda se vaše dioptrie ve dne a za šera/v noci liší - zda a jaká je tzv. "noční myopisace"). Výsledkem je následná optimalizace brýlových čoček přímo na míru pacienta dle jeho zcela individuálních parametrů oka.



2) Přístroje pro subjektivní měření dioptrií - Zeiss VisuScreen 500 a VisuPhor 500 


"Měření dioptrií sklíčky? To si nechte pro babičky. U nás naleznete technologie 21. století."


Díky nové jednotce pro subjektivní refrakci se vyšetření zraku stává zajímavou a zároveň komplexní službou, která pacientovi přináší nejvyšší komfort ve formě rychlosti vyšetření a bezkontaktního testování dioptrií bez nutnosti použití nepohodlné a často i těžké zkušební obruby.

Optotyp a foropter s technologií Polatest je schopen provádět celou řadu zrakových testů, včetně monokulárního a binokulárního vidění s možností prezentace naměřených výsledků přímo na LCD monitoru (optotypu) pacientovi. Celé vyšetření je navíc prováděno pomocí tabletu iPad bezkontaktně.



3) Přístroj pro měření dioptrií ve vašich brýlích - VisuLens 500


"Jasná představa o fungování vašich současných brýlí"


Automatický digitální fokometr VisuLens umožňuje velice přesné měření hodnot dioptrií ve vaší stávající brýlové korekci. To nám dává možnost analýzy všech podkladů k urychlení následného nového předpisu dioptrií, zohlednění dosavadních návyků a záznamu vývoje dioptrické vady v čase. 

Jelikož se jedná o pokročilý přístroj v oblasti optiky, je možné zaznamenat, uložit a kontrolovat přesnost původní centrace brýlových čoček v obrubě a otestovat ochranu před účinky UV záření na oči.



4) Zážitková centrace s virtuální realitou - Zeiss VisuFit 1000


"Přístroj, kterých v ČR najdete jen několik jednotlivých kusů. Posouvá centraci a adjustaci brýlové korekce na vyšší úroveň. Umožňuje nám pracovat s vašimi individuálními anatomickými odchylkami, virtuální realitou a díky ní, do budoucna, téměř neomezeným množstvím nabízených obrub."


"Wow..!", to je nejčastější reakce na náš nový přístroj VisuFit 1000. Proč tomu tak je? Jedná se o revoluční přístroj v oblasti diagnostiky individuálních parametrů centrace brýlových čoček vzhledem k vybrané obrubě a anatomickým parametrům obličeje každého zákazníka.

Každý jsme jedinečný a originální. Proto bychom měli stejně přistupovat i my, odborníci v oblasti optiky k individuálním parametrům každého zákazníka. To nám umožňuje výše zmíněný přístroj využívající 9ti synchronizovaných kamer v úhlu 180 stupňů, díky kterým jsme schopni nejen dokonalého měření centrace a přesnému návrhu brýlových čoček, ale i vytvoření unikátního avatara každého pacienta, který je následně prezentován ve 3D modelu a usnadňuje výběr brýlové obruby. 

U nás je minulostí stav, kdy se zákazník neviděl z důvodu chybějících dioptrií v zrcadle nebo si nedokázal představit, jak s brýlemi vypadá z profilu či sluneční variantě brýlových čoček. Díky Avatarovi vám vše odprezentujeme a vy už nebudete muset čekat na hotové brýle s obavou, co jste si to vlastně vybrali. A co je třešnička na dortu? Vašeho Avatara vám umožníme otevřít i doma v počítači, abyste se mohli v klidu rozhodnout, pokud budete váhat mezi více variantami. Stačí nám dát poté pouze konečné rozhodnutí a my můžeme začít vyrábět, jelikož máme všechna potřebná data již uložena. V současné době je navíc ve vývoji možnost vyzkoušet si doma i obruby, které sice nemáme skladem na pobočce, ale budeme vám je schopni objednat.

To vše tvoří úžasný zážitek pro vás zákazníky. Ale jaké to má benefity pro vaše nové brýle?


"Chcete se ve své výsledné korekci vidět ještě před tím než ji vyrobíme? Chcete se vidět z profilu? Chcete korekci ukázat manželce doma na počítači ještě před výrobou? Chcete centrovat vaše čočky laserem a ne malováním fixem na sklíčka? Nic z toho není problém."


Přesná centrace brýlových čoček je nedílnou součástí praxe očního optika. Tento parametr určuje, jak budete spokojeni s kvalitou vidění přes brýlové čočky. Je známo, že nepřesná centrace snižuje optický výkon brýlové čočky až o 40%, což má za následek nekomfortní vidění a nevyužití potenciálu kvality brýlových čoček. Platí také pravidlo, že čím sofistikovanější, kvalitnější ( a tím i dražší) brýlové čočky vyberete, tím rostou nároky na přesnost centrace brýlových čoček. Všimli jste si, že ve většině optik probíhá centrace fixem? To u nás neuvidíte. Systém kamer a zaměřování laserem je to, co je budoucností a současností optiky.

Co si z těchto informací odnést? Pořizujete-li si kvalitní brýlové čočky, vyžadujte i zcela přesnou centraci. V opačném případě můžete mít sebelepší produkt, ale při nezohlednění výše uvedených parametrů přicházíte o všechny benefity a zlepšení vidění (centrálního i periferního), které vám brýlová čočka může poskytnout.



Vyšetření zraku Oční optika Brýlové obruby Aktuality očního centra