Jak správně pečovat o brýle?

17.1. 2022

Jak správně pečovat o brýle?

Pokud již jste nositelem brýlí, víte, jak iritující jsou zašpiněné brýlové čočky, které Vám kazí pohled na okolní svět. Proto by se jejich čištění mělo stát nedílnou součástí vaší denní rutiny.

Nejenom, že špinavé čočky zhoršují vaše vidění, ale zároveň je to i vaše vizitka. Brýle jsou společně s očima středem pozornosti lidí, s kterými konverzujete. Neměli byste zapomínat ani na brýlovou obrubu jako takovou. Některé její části jako nosník nebo stranice jsou v neustálém kontaktu s kůží a snadno na nich ulpívají nečistoty typu maz nebo pot a mohou být místem kultivace bakterií, které způsobují různé dermatologické potíže.

Důležité ale je, abyste především své brýlové čočky čistili správným způsobem tak, aby nedošlo k jejich poškrábání, které je již nevratné.

POSTUP ČIŠTĚNÍ BRÝLOVÝCH ČOČEK A OBRUBY

  1. Důkladně si umyjte ruce mýdlem a osušte ročníkem, který nezanechává vlákna. Zabráníte tak přenosu virů, bakterií, případně mazu z vašich rukou na brýlovou obrubu.
  2. Opláchněte brýle pod teplou vlažnou vodou, aby došlo k odstranění prachu a dalších částic, které by během mechanického čištění mohly zapříčinit jejich poškrábání. Vyhněte se horké vodě, která by mohla poškodit povrchové úpravy brýlových čoček.
  3. Aplikujte malé množství bez granulového- pH neutrálního jaru nebo mýdlové vody po obou stranách čoček a prsty je jemně očistěte po celé ploše. Nezapomeňte na rámeček – především nosník a stranice.
  4. Odstraňte zbytky jaru a nečistot pod vlažnou tekoucí vodou a brýle očistěte pomocí hadříku z mikrovlákna.
  5. Tento postup je sice funkční, ale neměl by se aplikovat příliš často z důvodu působení vody na brýlovou obrubu, která je vodou vysušována a může ztratit původní lesk.

TIP: abyste své brýle udrželi dokonale čisté po celý den, vždy u sebe noste mikrovlákno a sprej, případně vlhčené jednorázové ubrousky bez alkoholu, které jsou speciálně určené pro čištění brýlových čoček. Při správném použití tyto prostředky pomohou šetrně odstranit mastnotu a nečistoty bez rizika poškrábání a brýlové čočky krásně vyleští.

ČEMU SE VYHNOUT:

NIKDY nepoužívejte materiály jako jsou papírové ubrousky, kapesníčky či oblečení, které máte právě na sobě. Může se to zdát jako rychlé řešení vašeho problému, ale za cenu trvalého poškození brýlových čoček.

NIKDY nepoužívejte domácí prostředky na čištění povrchů, leštěnky, dezinfekce, prostředky obsahující aceton, mýdla nebo produkty na čištění brýlí, které jsou volně prodejné v potravinových řetězcích a velmi často obsahují alkohol a mají hrubý povrch. Vždy používejte pouze prostředky, které jsou k tomu přímo určené a ideálně vyrobené přímo výrobcem brýlových čoček. Takové prostředky jsou snadno dostupné ve většině optik ve vašem okolí.

NIKDY nepoužívejte na zvlhčení a očištění sliny. Do blízkosti očí tak dostáváte bakterie, které tam nemají co dělat.

POZOR, pokud pracujete ve velmi prašném prostředí, nikdy byste své brýle neměli čistit na sucho, i když k tomu používáte hadřík z mikrovlákna. Vždy je nutné čočky nejdříve opláchnout pod tekoucí vodou a odstranit částečky prachu, abyste zamezili jejich poškrábání!

Pokud si stále nevíte rady a neradi byste na své drahé brýlové čočky použili něco nevhodného, zastavte se u nás, rádi Vám poradíme, jak na to! ☺


Oční optika