Dětské brýlové čočky pro zpomalení růstu krátkozrakosti

20.9. 2023

Dětské brýlové čočky pro zpomalení růstu krátkozrakosti

Výskyt myopie (krátkozrakosti) v Evropě narůstá, u dětí a dospívajících se myopie vyskytuje v 47 % a vědci předpokládají, že v roce 2050 bude 50 % celosvětové populace (ve všech věkových kategoriích) krátkozraká.


Příčinou je z velké části genetika. Když jeden nebo oba rodiče jsou krátkozrací, existuje zvýšené riziko, že i dítě bude mít krátkozrakost. Dále k nárůstu výskytu myopie přispívá i změna životního stylu. S postupující digitalizací roste i množství aktivit prováděných na krátkou vzdálenost, čímž se zkracuje pobyt venku s pohledem do dálky a nedostatek přirozeného světla. Myopie nastupuje v čím dál nižším věku, což znamená více let, kdy vada prograduje. A to vede ke vzniku vysokých minusových dioptrií.

Říkáte si, že v dnešní době dostupnosti pěkných módních brýlí a kontaktních čoček, rostoucí krátkozrakost není problém? Omyl! Myopie s sebou přináší mnohem vyšší riziko vzniku různých očních onemocnění a patologií, jako např. odchlípnutí sítnice, makulopatie či glaukom - zelený zákal (to je „ten horší“, kde může člověk i oslepnout v důsledku odumření zrakového nervu).

Přední výrobci brýlových čoček přichází s inovativním řešením brýlových čoček, které zpomalují růst krátkozrakosti.

  • Carl Zeiss – MyoCare
  • Rodenstock – MyCon
  • Hoya – MiyoSmart
  • Essilor – Stellest

Každý výrobce má své technologie a know-how, nicméně principiálně se jedná o to, že v centrální části je zachované pěkné ostré vidění a v periferii jsou funkční zóny. V těchto funkčních zónách je místo příslušné minusové dioptrie naopak plusová dioptrie, která sice navozuje mírné zkreslení v periferii, ale zabraňuje růstu oka, čímž zpomaluje progresi krátkozrakosti.

Vyšetření zraku Oční optika Oční onemocnění Aktuality očního centra