Brýlové čočky a jejich rozdělení

14.8. 2023

Brýlové čočky a jejich rozdělení

Jednoohniskové čočky

Jedná se o čočky s jedním ohniskem, které mohou korigovat všechny oční vady – myopii, hypermetropii i astigmatismus. Jsou určeny k jednoduché korekci pouze na jednu vzdálenost, po celé ploše čočky tedy najdeme pouze jednu stejnou dioptrii.

Multifokální čočky

Jedná se o brýlové čočky s dvěma či více ohnisky. Korigujeme s nimi tedy více vzdáleností najednou. Tyto čočky dělíme ještě do tří podskupin, a to na progresivní, bifokální a trifokální.

  • Progresivní

Tyto čočky řeší oční vadu zvanou presbyopie, při níž je potřeba jiné síly dioptrie pro korekci vidění na dálku a jiné pro korekci vidění na blízko. Jsou přínosem pro klienty, kteří nechtějí neustále střídat brýle. Progresivní brýlové čočky nositeli zajišťují plynulou změnu optické mohutnosti pro blízkou, střední i vzdálenou oblast. Mají rovněž své výhody v estetické oblasti! Jelikož zorná pole mezi sebou přecházejí plynule, zaručují vašim očím ničím nerušené vidění a nelze je na první pohled rozeznat od běžných jednoohniskových čoček.


Do této kategorie spadají i kancelářské brýlové čočky určené pro práci na blízko a pro práci na střední vzdálenost až do 4 metrů. Budete je jistě znát i pod názvem Office.

  • Bifokální

Bifokální čočky mají dvě ohniska a jsou specifické tím, že kromě základní jednoohniskové čočky mají i přídavnou čočku. Základní čočka se používá při pohledu do dálky a přídavná čočka ve formě zabroušeného nebo zataveného dílu ve spodní části čočky je určena ke korekci zraku na blízko. Používání bifokálních čoček je na ústupu především kvůli absenci korekce na střední vzdálenost a estetice, kdy je viditelný vtavený díl určený na čtení. Nevýhodou je velký skok mezi pohledem do dálky a do blízka.

  • Trifokální

Fungují na stejném principu jako bifokální, avšak jak už z názvu vyplývá na rozdíl od bifokálních čoček je do nich vložen navíc mezidíl na střední vzdálenost.

Oční optika Aktuality očního centra