Aplikace a péče o kontaktní čočky

19.4. 2022

Aplikace a péče o kontaktní čočky


PROČ?

Proč vůbec nosit kontaktní čočky? Jaké jsou výhody KČ oproti brýlím?

Samozřejmě existují situace, kdy nám brýle překáží, ale přesto potřebujeme vidět...jako například sporty, outdoorové aktivity, plesy, svatby, dovolená apod. Proto je zde možnost korekce očních vad prostřednictvím kontaktních čoček. Kontaktní čočky se narozdíl od brýlí nezamlžují a poskytují širší zorné pole, neomezují pohled do periferie. Prostřednictvím kontaktních čoček se také lépe koriguje anisometropie (rozdílná zraková vada pravého a levého oka) a vysoká ametropie (refrakční vada s vysokými dioptriemi), neboť brýlové čočky s vysokými dioptrickými hodnotami jsou nepohodlně tlusté a těžké.

KDY NE?

Kdy není vhodné nosit kontaktní čočky? Jaké jsou nevýhody KČ oproti brýlím?

Kontaktní čočka jako malý optický systém umístěný přímo na rohovku mechanicky dráždí oko a zároveň funguje jako určitá bariéra bránící přístupu kyslíku do oka. Z toho důvodu je důležité nenosit kontaktní čočky nepřetržitě, ale občas nechat oči odpočinout, nechat je “volně dýchat”. Při práci s počítačem také není vhodné nosit kontaktní čočky, protože u počítače, jak jsme soustředění na práci, zapomínáme mrkat a oči vysychají, k čemuž přispívá také klimatizované prostředí v kancelářích. Samozřejmě v případě, kdy jsou oči podrážděné, zarudlé, nebo v případě syndromu suchých očí či nějakého zánětu, nesmí kontaktní čočka přijít na oko! Další kontraindikací nošení kontaktních čoček je amblyopie (tupozrakost), což je zraková vada, při které má jedno z očí podstatně nižší zrakovou ostrost oproti druhému. Pokud by se se zdravým okem něco stalo, což v důsledku nošení kontaktních čoček může, jedinec je odkázaný na slabé tupozraké oko. Další výhodou brýlí oproti kontaktním čočkám jsou možnosti úprav brýlových čoček, jako je například 100% ochrana proti UV záření, filtr modrého světla, samozabarvování či tmavé sluneční dioptrické brýlové čočky apod. Proto byste v každém případě měli mít k dispozici i brýle s Vaší korekcí pro případy, kdy není možné a kdy není vhodné nosit kontaktní čočky!!! Kontaktní čočky jsou spíše doplňkem brýlí pro sportovní a jiné aktivity.

DŮLEŽITOST 1. APLIKACE V OPTICE!

Proč by se kontaktní čočky měly nasazovat poprvé v optice?

Nosit kontaktní čočky bez první aplikace a následné kontroly očním specialistou je hazard se zdravím! Jak již bylo zmíněno výše, kontaktní čočka mechanicky dráždí oko a brání přístupu kyslíku do oka. Proto je důležitý výběr správného typu, materiálu a tvaru kontaktní čočky. Optometrista provádí vstupní měření nejen refrakčních hodnot (dioptrií), ale také keratometrie a topografie – měření zakřivení rohovky a mapování povrchu rohovky za účelem získání podrobného popisu tvaru rohovky a její lomivosti. Na základě těchto měření Vám ochotně poradíme s výběrem správného typu kontaktní čočky, abychom minimalizovali hypoxický a mechanický stres, který kontaktní čočka na oku vytváří. Před samotnou aplikací je proveden screening předního segmentu oka pro zjištění, zda je možné aplikaci kontaktní čočky provést, a pro následné porovnání stavu před a po nasazení kontaktní čočky. Po aplikaci následuje kontrola dioptrické korekce a správného usazení a tvaru kontaktní čočky.

PROCES APLIKACE KČ

Jaký je samotný postup nasazování a vyndavání kontaktních čoček?

Hygiena na prvním místě! Bez důkladně čistých umytých rukou na kontaktní čočky nesahat! Věnujte mytí rukou dostatek času, alespoň 40 sekund.

Je dobré zažít si určitý postup a ten neměnit, abyste na něco nezapomněli a nespletli si pravou a levou čočku. I v případě stejných dioptrií nezaměňujte pravou a levou čočku, pokud by se na jednom oku tvořil zánět, roznesli byste si infekci i na druhé oko.

Aplikace- nasazování kontaktních čoček:









Aplikace- vyndavání kontaktních čoček:








PÉČE O KONTAKTNÍ ČOČKY

Jak čočky správně čistit?

Po každém vyjmutí čočky z oka je potřeba čočku vyčistit a odstranit tak nečistoty a usazeniny!




Čištění víceúčelovým roztokem:

Vyjměte čočku z pravého oka a položte si ji do dlaně. Pokapejte ji roztokem a jemným třením bříškem prstu z ní odstraňte nečistoty. (bříškem prstu, nikoli nehtem! – čočka by se mohla natrhnout) Důkladně opláchněte roztokem obě strany čočky. (NIKDY NEOPLACHUJTE ČOČKU VODOU, VŽDY JEN ROZTOKEM!) Takto vyčištěnou čočku vložte do pouzdra s čerstvým roztokem tak, aby byla čočka v roztoku zcela ponořená. Ihned čočku uzavřete víčkem, aby se vám nespletla pravá a levá čočka. Postup opakujte s levou čočkou. Čočky nechte v pouzdře přes noc vydezinfikovat. Ráno před aplikací je již nemusíte oplachovat roztokem. Po nasazení čoček roztok z pouzdra vylijte a vyčistěte ho a opláchněte roztokem. Před zašroubováním nechte pouzdro na čistém místě vyschnout.

Čištění peroxidovým roztokem:

Čištění peroxidovým roztokem je oproti víceúčelovému roztoku účinnější, protože obsahuje peroxid vodíku, který se rozkládá a při chemické reakci kyslík oxidačně likviduje všechny bakterie a usazeniny na čočce. Je ale bezpodmínečně nutné, aby byl celý proces neutralizace dokončen! V opačném případě by vám nezneutralizovaný peroxid vodíku mohl popálit rohovku! Celý proces čištění a neutralizace trvá minimálně 6 hodin, tato doba se může u různých roztoků lišit. Ukončení procesu neutralizace poznáte tak, že se přestanou tvořit malé bublinky. Poté je možné čočky opět aplikovat. Nikdy nepoužívejte pro čištění čoček peroxidovým roztokem pouzdro určené pro víceúčelové roztoky, součástí balení peroxidového roztoku je speciální pouzdro s katalyzačním diskem. Speciální pouzdro vyměňujte v pravidelných intervalech uvedených v příbalovém letáku. Katalyzační disk po této době ztrácí svou účinnost!

Další zásady nošení kontaktních čoček:

• NEPŘENÁŠET KONTAKTNÍ ČOČKY! – čočky s plánovanou výměnou (měsíční, 14ti denní), je potřeba po měsíci (14 dnech) od otevření z balení opravdu vyhodit a vzít nové. (Jednodenní jednorázové čočky ráno nasadíte a večer vyhodíte – tzn. pokaždé máte na oku novou čočku, proto je zde nižší riziko infekce + odpadá povinnost čištění a péče o kontaktní čočky)

• OBMĚŇOVAT ROZTOK v pouzdře – nenechávat čočky ve starém roztoku.

• V nemoci a v alergické sezoně (pokud jste alergik) čočky nenoste.

• Kosmetika, líčení – líčení i odličování provádějte vždy až po aplikaci a po vyjmutí čoček, aby se zbytky kosmetických prostředků nedostaly na čočky.

3 HLAVNÍ ZÁSADY!

➔ HYGIENA PŘEDEVŠÍM

➔ NIKDY VODA, JEN ROZTOK!

➔ NEPŘENÁŠET KČ přes stanovenou dobu a DODRŽOVAT ZÁSADY nošení kontaktních čoček


Vyšetření zraku Oční optika