ADAPTACE na multifokální brýlové čočky

11.5. 2023

ADAPTACE na multifokální brýlové čočky

Jak se co nejsnáze adaptovat na multifokálních brýlové čočky? Co očekávat? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se vyvarovat?

Multifokální brýlové čočky přináší nesporné výhody v komfortu vidění na různé vzdálenosti (dálka, střední vzdálenost na PC apod. a blízko), nicméně ve společnosti panují velké obavy z adaptace. Ano, někteří lidé potřebují více času, aby si na multifokální brýle zvykli, ale většina lidí se s nimy naučí fungovat a najdou v nich pohodlí.

Zde několik rad, na co si dávat pozor a jak s „multifokály“ pracovat:


  • Noste brýle stále po celý den a nestřídejte je se starou korekcí! - pokud je budete nosit pravidelně, vaše oči se na ně brzy přizpůsobí. Pokud budete nosit brýle jen příležitostně nebo je stále střídat s původními brýlemi, bude se vám na ně obtíženě zvykat. Ideálně začít ve známém prostředí (doma) hned ráno, když jsou oči odpočaté a nemají jiný cizí vjem.
  • Noste brýle správně umístěné na nose. Pokud jsou příliš vysoko nebo nízko, nebudou správně fungovat.
  • Pro koukání do blízka nesklápějte hlavu, nechte bradu nahoře a jen sklopte oči, abyste se dívali spodní částí brýlové čočky, kde jsou dioptrie na čtení.
  • Dioptrie na střední vzdálenost (PC apod.) se nachází v prostoru mezi dioptriemi na dálku (při rovném pohledu ) a dioptriemi na blízko ve spodní části brýlové čočky. Je zde postupný plynulý přechod. Když se dívám rovně, vidím přes dioptrie do dálky, při postupném sklápění očí se dioptrie posouvají na střední vzdálenost až ve spodní části na blízko.

Mírné sklopení očí – střední vzdálenost

Větší sklopení očí – bližší vzdálenost

  • Nebojte se experimentovat. Zkuste si najít správný úhel pro čtení, práci na počítači a sledování televize. Experimentujte s pozicí hlavy a očí, dokud nenajdete optimální úhel a pozici. Mozek si postupně tyto pohyby hlavy a očí zautomatizuje.
  • Upravte si pracovní prostředí. Pokud máte monitor příliš vysoko, koukáte se na něj horní částí brýlové čočky, kde jsou ale dioptrie na dálku. Musíte proto více zaklánět hlavu, abyste na monitor viděli dioptriemi na střední vzdálenost, což způsobuje bolesti krční páteře a zad.

   V takovém případě si posuňte monitor níž, budete tak automaticky mírně oči sklápět do střední zóny.

  • Pozor na boční pohledy, obzvlášť v autě! Nevýhodou multifokálních brýlových čoček jsou rozmazané periferie, proto je potřeba do stran otáčet celou hlavou, nejen očima.
  • Opatrně ze schodů – když pouze sklopíte oči dolu, díváte se zónou do blízka, zde je naopak potřeba sklonit celou hlavu. S měnícími se dioptriemi se také mění progresivní koridor, tzn. očekávejte delší dobu návyku. I pokud máte nové brýle se stejnými dioptriemi, tak si na ně můžete nějakou dobu zvykat. Každá brýlová obruba sedí na obličeji jinak, může zde být jiná centrace, jiný design progresivních brýlových čoček….na to všechno je potřeba se adaptovat. Proto se také může ze začátku objevovat plovoucí efekt, který ale každodenním nošením postupně odezní.
  • Čím dříve, tím snáze! - v pozdějším věku je větší rozdíl mezi dioptriemi na dálku a na čtení, což zužuje progresivní koridor a tím se zhoršuje a zpomaluje adaptace. Nebojte se začít s „multifokály“ hned ;-)


Možná to zní složitě, ale nebojte se! Je to jednodušší než se zdá :-) Nehledejte chyby, nesoustřeďte se na to, co vám vadí, ale prostě se dívejte a buďte trpěliví ;-) 

Kdybyste potřebovali cokoliv objasnit, vysvětlit, neváhejte se u nás zastavit. Jsme tu pro vás!

Vyšetření zraku Oční optika Aktuality očního centra